21 February 2011

Poraz u Zadru


Zadar - Igokea 89:65
(21:13, 28:14, 23:16, 17:22)
Dvorana : Krešimir Ćosić, Zadar
Sudije : Milivoje Jovčić (SRB), Branislav Mrdak (SRB), Marko Juras (SRB)

Košarkaši Zadra su u prvoj „biti ili ne biti“ utakmici, a do kraja prvenstva takva će im biti svaka, deklasirali Igkokeu 89-65. Brojem pobjeda (6) sada su se izjednačili sa Crvenom zvezdom, a u završnih šest kola, zbog lošijeg međusobnog koš količnika, trebat će im pobjeda više od Beograđana žele li i dogodine igrati u NLB ligi.

Otvaranje utakmice bilo je posve novo za obe ekipe. Naime, zadarskom igrom prvi puta je dirigovao novi plej Dauni, dok kod Igokee nije bilo njihovog kreatora igre Čejsa, kao ni iskusnog razigravača Nebojše Jaksimovića koji su izostali zbog viroze.

Da će ekipa Zadra od njega imati koristi Dauni je pokazao već u uvodnim minutama, razigrao je svoju ekipu i aktivirao navijače što je bilo posve dovoljno za ugodno vodstvo nakon prve četvrtine (21-13). Napadački, Zadar je izgledao dobro, no bilo je očigledno kako neke stvari u odbrani nisu dobro posložene, a loša vijest je bila i rana ozljeda borbenog Marija Dundovića koji je igru napustio zbog neugodnog udarca u rebra nakon nepune tri minute igre.

Velike probleme imli su gosti u organizaciji svojih napada, a kada je domaćin malo pritisnuo u odbrani prednost je na zadarskoj strani rasla, čak kada su Dauni i Car odmarali na klupi. Povratkom u igru novi zadarski Amerikanac u kratkom vremenu zabija trojku, krade loptu i polaže te nadodaje još jednu trojku za velikih 36-16 u 15. minuti igre.

Dobra vijest za domaćeg trenera Tihomira Bujana bila je i odlična reakcija Mejsona kojeg se dugo čekalo da proigra. Čini se kako je dolazak Daunija njemu samo otvorio prostor u igri, iako se sumnjalo kako će efekt biti suprotan. Zadar je apsolutnu dominaciju nakon 20 minuta igre okrunio s kapitalom od 22 koša (49-27).

Početkom drugog poluvremana Car tricom uzdiže Zadrane na 25 koševa viška (52-27). Na drugoj strani pri doskoku se ozlijedio Donel Harvi tako da je Slobodan Klipa imao sve manje igrača za rotaciju. S dvije blokade Miro Bilan podiže atmosferu u dvorani, a Zadrani svoju prednost na 56-27. U nastavku igre Zadrani su nadskakali i pretrčali goste uživajući u igri podjednako koliko i publika koja je napokon dočekala jedno lepršavo izdanje svoga kluba. U 35. minuti Zadrani su imali najveću prednost 81-49. Trener Bujan na parketu je tada posložio mladu petorku, a gosti uspijevaju smanjiti zaostatk na 89-65.

Tihomir Bujan trener KK Zadar: Čestitam svojim igračima, odigrali smo dobru utakmicu. Prvo poluvrijeme je bilo i više od onog što sam htio, na tragu odbrane na kojoj insistiram. Pokazali smo energiju i želju. Nakon 15 minuta bili smo samo mi na terenu. Istina je da njima fale 2 igrača, ali ne zaboravimo da su oni nedavno pobijedili evroligaša Union Olimpiju.

Slobodan Klipa trener KK Igokea: Žao mi je što u Zadru, gradu koji obožava košarku nismo pružili bolju partiju. Nismo mogli bez dva igrača, nismo imali razigravača i to je bilo očito. Pokušali smo ih osposobiti prije utakmice da nam bar malo pomognu, ali nisu mogli. Zadar nas je nadigrao, svi parametri su nam bili loši. Kao da smo pronašli alibi za lošu igru u nedostatku dvojice igrača. Zadar je bio borben i hrabar, a mi smo im to i omogućili.

No comments: